15 Ocak 2007

Medyamız

"Herşey ne kadar masumdu" diye başlayıp sorguladığınızda aslında masum olan hiçbir şey olmadığını fark edebilirsiniz. İnternet üzerinden yayım yapan medyada en çok ziyaret edilen başlıca iki site Milliyet ve Hürriyet gazetelerine ait internet sayfaları. Ancak bu iki sitenin ana sayfalarını oluşturan arkadaşlar bizlere gerçekleri sunduklarını iddia ederken aslında asıl gerçekleri satır aralarında kaybetme ustaları olup çıkmışlardır. Ana sayfa açıldığında yaklaşık 9-12 tane gündem haberi sizleri karşılar. Bu haberlerden aşağı yukarı 5-8 tanesi magazin haberleridir. Bu haberlerle birlikte poposu görünen bir kadın resmi olması da muhtemeldir. Sayfaya girenleri önce bu popolar karşılar. Siz sayfayı incelemeye başlarsınız.

Önce daha büyük bir fontla verilen ve anasayfanın en önemli haberi olarak sunulan bir haber sizleri çeker. Bu haber çoğunlukla toplum üyelerine ait milliyetçi duygulara hitap etmektedir. Bu konuya duyarlı olan bizler hemen tıklarız bu habere okuruz ama bize bildiğimizden farklı bir bilgi vermez. Sadece milli duygularımızı rencide edici veya onları yüceltici cümleler yumağına boğuluruz. Altındaki okuyucu yorumları yüreklerinizi hoplatacak düzeyde kan kokar. İnsan bir an için bu site ülkemde en çok ziyaret edilen sayfa olduğuna göre hemen yanımda oturan şu kişi bu yorumu yazmış olabilir diye düşünmek içten bile değildir. Oysa fazla uca gitmeden normal cümleler ile düzenlenmiş eleştirilerin bu yorumlar içinde yer almasına site yöneticilerinin izin vermediğini bilmek bir kez daha sarsar sizi. Yorumunuzu yazarsınız ve beklemeye başlarsınız. Yorumunuz yayımlanacak mı, sizin yorumunuza kimse bir eleştiri yöneltecek mi diye. Etkileşim beklersiniz karşınızdaki monitörden ancak yazıyı onaylamak için okuyan arkadaşımız, yazdığınız cümlelerin yeterince sert olmadığını ve kan kokmadığını düşünerek onaylamaz.

Daha sonra anasayfaya geri dönersiniz. Sayfaya belki birkaç popo resmi daha eklenmiştir. İnternet gazetelerinin ilk sayfaları basılan gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan haberler ile dolu olduğunu fark edersiniz. "Cinnet geçiren vatandaş, 8 kişiyi öldürdü." Duyarlı bir vatandaş olarak açarsınız sayfayı. Oysa açmasanız dahi o sayfada yazılanları bilirsiniz. Yine de farenizi bağlantının üstüne getirip tıklarsınız. Yazı açılır. "Dün akşam saatlerinde cinnet geçiren şu kişi eline aldığı bıçakla önce çocuklarını sonra da karısını kesti. Daha sonra sokağa çıkarak sağa sola saldırdı. Bu sıra yoldan geçen bir vatandaşı kasığından ağır yaralandı...." evet haber bu şekilde uzayıp gider. Bu haberin geri planına o insanın neden cinnet geçirdiğine yani bir haber niteliği taşımayan yönüne bir bakalım. O gün işten atılmıştır. Eve dönerken geçen ay aldığı mobilyanın taksitini ödemiştir. Cebinde parası kalmadığından evinin yolunu tutar. Evine geldiğinde tüm gününü "kadın" programları izleyerek geçirmiş olan eşine merhaba der ve kanepeye oturur. Eşi "çocuğu bugün doktora görüdük, şu kadar ilaç parası lazımmış. Bir de buzdolabı bozuldu çalışmıyor. Ev sahibi akşam kirayı almaya gelecekmiş, Bu ay sonuna kadar evi boşaltın dedi." diye uzayıp giden bir konuşma yapar. Adam en sonunda dayanamaz ve cinnet geçirir. İşte bizden gizlenen haberin bu yönüdür.

Nerde kalmıştık. Siz linke tıklayıp haberi okuyordunuz. Haberi bitirdiniz, tekrar ana sayfaya döndünüz. Ana sayfada yine popolar var. Bu sefer dikkatinizi başka bir haber çekti. Hemen iki kadın poposunun arasına sıkıştırılmış bir tecavüz haberi. Siz asıl haberlerin olduğu yere daha inmeden gazeteyi okumaktan sıkılıp adres satırına tıklayıp, başka bir eğlencelik sayfaya doğru yol aldınız.

İşte Türkiye'nin iki dev medya kuruluşuna ait internet sayfaları bize bunu sunuyor.

Size iyi okumalar...

2 yorum:

  1. Maalesef aynen böyle. Magazin sayfasından ileri gidemeyen bu siteler, şimdide görüntülü habercilik adı altında aynı magazin yada kan kokulu haberleri görüntülü olarak sunuyorlar. Akşam haberlerindeki kirliliği, internet alemine taşımaya çalışıyorlar. Ama zaten çok da kaliteli olmayan bu sermaye gazetelerinden daha ne beklenebilir ki. (Şaşırdığım nokta aynı binadan hem Radikal hem Hürriyet nasıl çıkıyor. İlginç)

    YanıtlaSil
  2. Bilinçli bir şekilde aptallaştırılıyoruz, "bilgi" çağında kitlelerin beyinlerini kontrol etmek eskiye göre çok daha kansız ve çok daha kolay sanırım. Bahsettiğin "kadın" programları ise başlı başına bir yazı konusu diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil