24 Aralık 2013

2005 Yılında Türkiye'den Yapılan İnternet Aramalarındaki Anahtar Kelimeler

2005 yılında Türkiye'de Google'da yapılan aramalarda kullanılan anahtar kelimeleri aşağıdaki resimde görebilirsiniz. 



Bu anahtar kelimeler 2004 yılında aramalarda kullanılmıyorken, 2005 yılında popülerlik kazanmış, 2006 Ocak ayından itibaren ise neredeyse hiç aranmamışlar. Yani 2005 yılına özel popüler aramalar diyebiliriz.

Peki bu kelimeler bize 2005 yılı Türkiye'si ile ilgili neler söylüyor?

Cep telefonu modelleri

Listede üç adet telefon modeli bulunuyor. Samsung e330, i-mate jam ve Motorola a925. Bu telefonlardan motorola a925 ile 3G üzerinden görüntülü konuşma yapılabilirken, i-mate jam ise tuş takımı olmayan dokunmatik ekranlı bir akıllı telefon. Samsung olan ise sadece sağlamlığıyla ön plana çıkıyor. i-mate jam 2005 yılında, samsung e330 2004 yılında, motorola a925 ise 2003 yılında piyasa sürülmüş telefon modelleri. 

Halkımızın yeni teknolojik oyuncaklara ilgisi olduğunu görebiliyoruz. Sürekli telefon değiştiren ve en son model cep telefonuna sahip olma arzusunu görebiliyoruz. 



mp3, müzik aramaları ve "bedavacılık kültürü"

Aramaların büyük çoğunluğunu mp3 ve müzik aramaları oluşturuyor. Müzik sevgimiz ve zevkimizi ortaya koyan bu anahtar kelimelere göre 2005 yılında özellikle dj'ler ve remiksler ön planda. 

mp3 aramaları 2004 yılında tespitini yaptığımız "bedavacılık kültürü"nün 2005 yılının anahtar kelimeleri içindeki temsilcileri. Bedavacılık kültürü aramalarına müzikhane, mp3hane, klarnet.com, klarnet.net, mavilim.net ve veya net gibi site isim aramaları da dahil olmuş durumda. 


Bunun yanı sıra 2004'teki kazaa'nın yerini p2m (peer-to-mail) almış durumda. Arkadaşlarınla paylaşmak istediğiniz dosyaları parçalayarak e-mail dosya eklentisi olarak gmail, hotmail gibi sunuculara parça parça yükleyerek size bir link oluşturan bir program. Bu linki e-mail ile arkadaşlarınızla paylaştığınızda büyük dosyaları bu e-mail sunucularından indirebiliyorsunuz. 



Telefon şakası ses kayıtları

Şemsettin Kıllı bu yılın teması. Diğer tüm telefon şakası ses kayıtları gibi küfürlü ve aranan insanların çileden çıktığı ses kayıtlarından oluşuyor. Komedi anlayışımızın göstergesi olarak 2005 yılı aramalarında kullanılan anahtar kelimeler içinde yerini almış.

Siyasi aramalar

2005 anahtar kelimelerinde yer alan "tecak"ı bu sınıfta değerlendirilebilir. 2005 yılında faaliyet göstermiş bir kürt hareketi grubunun adıymış. 


Bu yılı değerlendirdiğimizde "bedavacılık kültürü" mp3 aramalarıyla damga vuruyor. Arama anahtarlarının büyük çoğunluğunun mp3 aramaları ya da mp3 ile ilintili site isimlerinden oluştuğu göz önüne alındığında; Türkiye internet kullanım eğiliminin: ücretsiz olan içeriğe erişim olduğu görülmekte. 

İnternet kullanımının ana amacının "bilgi" edinmek, "araştırma" yapmak, "bilgi" üretmek yerine, tamamen tüketime yönelik olduğu ortaya çıkıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder