28 Aralık 2013

2007 Yılında Türkiye'den Yapılan İnternet Aramalarındaki Anahtar Kelimeler




2007 yılında Türkiye'de Google'da yapılan aramalarda kullanılan anahtar kelimeleri aşağıdaki resimde görebilirsiniz. 



Bu anahtar kelimeler 2006 yılında aramalarda kullanılmıyorken, 2007 yılında popülerlik kazanmış, 2008 Ocak ayından itibaren ise neredeyse hiç aranmamışlar. Yani 2007 yılına özel popüler aramalar diyebiliriz.

Peki bu kelimeler bize 2007 yılı Türkiye'si ile ilgili neler söylüyor?

Bilgisayar Programları

Bu yıla özel en popüler aramalarda ilk sırada "earth 2007" programı geliyor. Google Earth'ün 2007 sürümü aramalarda en tepede. Dünyayı keşfetmek için bilgisarlarımıza bu programı kurup gezmeye başlamışız. Enazından  İnternet üzerinden turist olabilmişiz. 

Bilgisayarlarımızın performansını arttırmak bir diğer derdimiz olmuş. "tuneup utilities 2007" programı ile içinde bulunduğumuz çağın hız takıntısı listede yerini almış. 

Cep Telefonu Modelleri

Bu yılın cep telefonu modelleri "samsung e890", "samsung sgh-e250", "nokia 6290". Cep telefonlarına olan sevgimiz ve en son modeline sahip olma aşkımızın 2007 yılına ait yeni oyuncakları bu modellermiş. 

İnternet Oyunları

Geçen yıla göre azalmış olsa bile yine online oyun sitelerine örnekler bu yılda görülüyor. "oyuncan oyunlar" flash tabanlı oyunlar kataloğu içeren bir internet sayfası. Kendi ilgilinize göre yüzlerce oyundan birini seçerek oynayabiliyorsunuz. 
"frienz" kelimesinin ise "knight online" oyununa dair olduğunu bulabildim. Çok fazla detaylı bilgiye erişemedim.

İletişim

MSN messenger programımızı kişiselleştirmek için msnmania sitesini bol bol ziyaret etmişiz. Çeşitli avatarlar, yazı fontları vs. indirerek kullandığımız msn mesenggerda arkadaşlarımıza sürprizler yapmayı ihmal etmemişiz.

Arkadaşlık Siteleri

Gerçek hayatta istediğini bulamayan insanların, sanal ortamda arkadaşlıklar arama arzusuna cevap vermek için kurulmuş sitelerden biri bu yıl popülermiş. "cimcix" aramasıyla cimcix.com sitesine erişenler yeni arkadaşlar edinmeyi hedeflemişler. Sokakta bedava bir "Merhaba" ile başlayabilecek arakadaşlık yerine, para ile hediyeler gönderilerek başlatılacak arkadaşlıkları tercih edenlerlerin uğrak mekanı olmuş. 

İki şekilde değerlendirebiliz:

  1. Bir şekilde kimlik bunalımı ile gerçek hayatta beklentileri karşılanmayan insanların çokluğu
  2. Zarar verme pahasına da olsa insan olmanın getirdiği oyun oynama dürtüsü
bu tarz sitelerin var olmasına neden olmuş olabilr.

Müzik ve Video

Tabiki internetin var olma sebebi olmasa da bir şekilde internetin kullanılma sebebi haline gelmiş olan "bedavacılık kültürü" 2007 yılında "2007 mp3", "depomp3", "izle 1", "youtube grabber" aramaları ile yer almış durumda. İnternet üzerindeki bu kültür aslında "avcı toplayıcı" dürtümüzün internet ortamındaki yansıması olabilir. Bir yiyecek olmasa dahi çağımızın avcı toplayıcıları dijital ortamda mp3, video ve kitap avına çıkarak ve sonuçta devasa koleksiyonlar oluşturmuşlardır. Üniversite yıllarımda sadece internetten müzik ve film indirmek için eski bilgisayar alıp üzerine sadece bu tarz dosyaları indiren programlar kuran arkadaşlarım vardı. Sonuçta bu av, onlar için elde edilen üzerinden dinlenerek ya da izlenerek duyulan hazdan öte bu av sürecinin verdiği haz nedeniyle yapılıyordu. Bir yıl boyunca aralıksız dinlese yine de tüketemeyeceği miktarıda müziğe sahip olan, 10 yıl boyunca aralıksız izmeleye kalksa izleyemeyeceği miktarda filme sahip olan insanlar vardı. CD yazıcılar, DVD yazıcılar, harici sabit bellekler dolduruluyordu. İnternet üzerindeyken herkesin olan bu dijital nesneler, CDlere DVDlere ve hard disk tarlalarına doldurularak kişisel mülk haline getiriliyordu.

İnternet üzerinden radyo dinlemek ve televizyon yayınlarını takip etmek isteyenler, "istanbulun sesi fm", "televysion" anahtar kelimelerini kullanmışlar. 

Online Alışveriş

Geçen yıl hepsiburda'dan sonra bu yıl "pazarmetre" adlı online alışveriş sitesi listede yer alıyor.

Cinsellik ve Fuhuş

"trevestiescort" kelimesi internet üzerinden fuhuş sektörüne kapı açılıyor. Bu arama ile erişilen siteden kendilerine normal bir iş ve yaşam imkanı sunulmayan, ötekileştirilmiş insanların yaşama tutunmak için sürüklendikleri yaşamın şartlarını öğrenebiliyoruz.

Değerlendirme

2006 yılında başlayan aramalardaki çeşitlilik 2007 yılnda daha da artmış durumda. İnternet erişiminin giderek yaygınlaştığını görebiliyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder